Κοινοποιήστε το στο Facebook / Post It To Facebook

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΤΡΕΣ Ο ΣΕΛΗΝΙΑΣΜΕΝΟΣ ΙΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Όταν κάποια στιγμή η διαφορά από τον δεύτερο είχε φτάσει σε διψήφιο αριθμό, ο Φερνάντο (Πητ Παπαδάκος) Σάντος δεν είχε χάσει το θάρρος του και είχε πει ότι «εμείς τις γκέλες μας τις κάναμε, κάποια στιγμή εμείς θα βρούμε το ρυθμό μας, θα αρχίσουν και οι από πάνω να έχουν απώλειες και θα τους πλησιάσουμε».

Ώρες ? ώρες μπορεί να γίνεται και εκνευριστικό να τον βλέπεις να δικαιώνεται, λες κι έχει προγραμματίσει και την τελευταία λεπτομέρεια.

Την ώρα, που η ΑΕΚ μοιάζει με σκόρπια διαδήλωση και πανηγυρίζει σα τρελή μια νίκη (όσο μεγάλη κι αν θεωρείται) κι ο Ολυμπιακός άρχισε να χάνει λάδια «εξαργυρώνοντας» τις έξυπνες επιλογές του καλοκαιριού, ο ΠΑΟΚ γίνεται ολοένα και πιο πειστικός, όσο περνά ο καιρός. Είναι μια ομάδα, που μπαίνοντας στο γήπεδο, το πιο πιθανό είναι να κερδίσει, οποιοσδήποτε κι αν λείπει, οποιοσδήποτε κι αν παίζει. Πολύ θα ήθελα να ξέρω ποια είναι αυτά τα κορόιδα, που παίζουν «ήττα ΠΑΟΚ» σε παιχνίδια με όλους τους αντιπάλους, πλην των τριών του κέντρου!

Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον μία ομάδα, που έμαθε να κάνει με συνέπεια, αυτά που μπορεί και πρέπει να κάνει. Να πιέζει ψηλά έχοντας κοντά όλες τις γραμμές, να κυκλοφορεί καλύτερα τη μπάλα και να δημιουργεί ευκαιρίες, να διαχειρίζεται το κάθε παιχνίδι με τον καλύτερο τρόπο και να κάνει την περιοχή του να μοιάζει με ναρκοπέδιο, όταν οι αντίπαλοί του κυνηγούν το σκορ. 8 γκολ παθητικό σε 17 παιχνίδια και μάλιστα με το κέντρο άμυνας να αλλάζει σε κάθε παιχνίδι. Εσείς πέστε, ότι είναι τυχαίο. Και πέστε πως είναι τυχαίο και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ «καθαρίζει» παιχνίδια με φάσεις, βγαλμένες από τον πίνακα της θεωρίας, όπως αυτά τα φάουλ του Λίνο.

Κλειδί για τον ΠΑΟΚ και στη Λιβαδειά, ήταν το τρίο της μεσαίας γραμμής, που πλέον είναι όλα τα λεφτά. Ο Γκαρσία και ο Βιτόλο κόλλησαν εκπληκτικά μεταξύ τους, κερδίζουν όλες τις μονομαχίες και σφουγγαρίζουν τα πάντα στον κύκλο, βγαίνουν σχεδόν πάντα πρώτοι στη μπάλα, έμαθαν να ανοίγουν το παιχνίδι και μπροστά τους υπάρχει ένας Ίβιτς σεληνιασμένος (ναι, αυτός ο αργός, για τους «μυρουδιάδες»), που κάνει ματσάρες και κάθε γκολ του είναι για χάι λάιτ και φέρνει τρίποντα.

Η εκπληκτική λειτουργία αυτής της τριπλέτας, που ξεκινά ψηλά την πίεση και οδηγεί τους αντίπαλους εύκολα στο λάθος, σε συνδυασμό με την άνοδο του Λίνο και του Αραμπατζή (στη φάση της αποβολής του, απλά έδειξε ότι είναι ένας πολύ καλός μπακ, που δε θα γίνει ποτέ ο σούπερ μπακ όσο δεν παίρνει διαζύγιο από την αφέλεια), που παίζουν όλη την πλευρά, είναι τα κλειδιά του ΠΑΟΚ των τελευταίων αγωνιστικών. Του ΠΑΟΚ, που καθαρίζει σχετικά εύκολα τα ματς στην Τούμπα (7 νίκες σε 8 παιχνίδια) κι άρχισε να μαζεύει και τα διπλά, που του έλειψαν στο πρώτο μισό του πρώτου γύρου.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, ο ΠΑΟΚ είναι σταθερά 3ος, σε απόσταση από τον 4ο και κοντά στον 2ο, τη στιγμή, που οι επιλογές του Σάντος είναι οριακές. Στη Λιβαδειά πήγε ουσιαστικά με τους 17, που του απέμειναν (ο Βερόν είναι τυπικά και μόνο παίκτης του ΠΑΟΚ) ενώ εδώ και πολύ καιρό παίζει χωρίς σέντερ φορ. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, οι φετινοί φορ του (Μουσλίμοβιτς, Φιλομένο και Παπάζογλου) έχουν πετύχει μόλις τα 3 από τα 22 φετινά του γκολ! Κι όταν μιλάμε για μια ομάδα, που πλέον κάνει τουλάχιστο 5-6 κλασικές φάσεις ανά παιχνίδι, είναι εύκολο στον καθένα να μαντέψει, τι θα ήταν ο ΠΑΟΚ με ένα φορ, που θα έπαιζε με πρόσωπο στην αντίπαλη εστία και θα είχε μια στοιχειώδη επαφή με τα δίχτυα.

Όσο για κάποια (κωμικοτραγικά) πράγματα, που έγιναν το πρωί, όσοι δεν έχουν χαλασμένο ημερολόγιο, μπορούν να διαπιστώσουν ότι βρισκόμαστε στο 2010. Καλώς ή κακώς, σε αντίθεση με άλλες εποχές, σήμερα υπάρχει σύνταγμα εν ισχύ κι αυτό μεταξύ άλλων επιτρέπει στον καθένα να μετακινείται ελεύθερα ανά την επικράτεια. Υπάρχουν βέβαια και νόμοι και είναι προφανές ότι κανείς δεν είναι πάνω από αυτούς.

Την ώρα που οι 1.300 οπαδοί του Παναθηναϊκού ταξίδευαν ανενόχλητοι στην Ξάνθη (και πολύ καλά έκαναν), οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έπρεπε να σκεφτούν κάτι έξυπνο για να ξεφύγουν από αυτούς, που αποφάσισαν χωρίς λόγο κι αφορμή να τους κάνουν δύσκολη τη ζωή πρωί - πρωί και να τους απαγορεύσουν να ταξιδέψουν στη Λιβαδειά, αγνοώντας και την σχετική απόφαση του προϊστάμενού τους, του αρμόδιου υφυπουργού, που την προηγούμενη μέρα είπε στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ ότι δεν είχε καμία αντίρρηση σε αυτή τη μετακίνηση. Έστω κι αν οποιοσδήποτε από μας κι αν ήταν στη θέση του επικεφαλής της αστυνομίας της Βοιωτίας, θα προτιμούσε να περάσει ένα ήσυχο Σαββατόβραδο, παρά να βάλει μπελάδες στο κεφάλι του.

Επί της ουσίας, το μόνο που κατάφεραν, ήταν να στείλουν 2.500 εκνευρισμένο κόσμο στη Λιβαδειά. Τα στοιχειώδη στην ψυχολογία της μάζας, αναφέρουν ότι όταν αντιμετωπίζεις ομάδες ανθρώπων σαν εν δυνάμει παραβάτες, το μόνο, που καταφέρνεις είναι να τους κάνεις να λειτουργήσουν ως τέτοιοι. Ψιλά γράμματα για κάποιους, που ίσως κάποια στιγμή μάθουν ότι τον σεβασμό τον κερδίζεις και δεν τον απαιτείς. Τον μόνο σεβασμό, που απαιτείς, είναι «στο Σύνταγμα, στους νόμους και στα ψηφίσματα του Κράτους». Κι όλα αυτά, ως γνωστόν, ισχύουν για όλους.

Γιώργος Κουβεντίδης
http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=17250&subid=2&pubid=6874434

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας/Post Your Comment

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου