Κοινοποιήστε το στο Facebook / Post It To Facebook

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟ


Ενα καταπληκτικό άρθρο με πολύ νόημα από τον Βασίλη Σαμπράκο στην εξέδρα που αναφέρεται στον νέο ΠΑΟΚ που χτίζεται!

Η χρονιά της ευκαιρίας του ΠΑΟΚ να βαδίσει σαν την Πόρτο


Την πρώτη φορά που πήγε στη Θεσσαλονίκη για να εγκατασταθεί ο Φερνάντο Σάντος βεβαιώθηκε για την εντύπωση που είχε σχηματίσει για την πόλη από μακριά. Είχε αντιληφθεί ότι η σχέση Αθήνας – Θεσσαλονίκης είναι παρόμοια με τη σχέση Οπόρτο – Λισσαβώνας. Είχε κατανοήσει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πόλεις και ότι οι Σαλονικιοί ζουν με το παράπονο του «κατεστημένου της Αθήνας».

Αυτός ο προβληματισμός ήταν ένα από τα topics στις πρώτες συζητήσεις του με τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Και το ανοιχτό κεφάλι του προέδρου ήταν ένας εκ των βασικότερων λόγων που έπεισαν τον Πορτογάλο προπονητή να αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΟΚ. Ο Σάντος, που δούλεψε με τον πρύτανη των ποδοσφαιροπροέδρων Πίντο ντα Κόστα, τον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα της Πόρτο, αναγνώρισε στη σκέψη του «Ζαγόρ» παρόμοιες ιδέες με αυτές που βοήθησαν τον Πορτογάλο πρόεδρο να βάλει τους Δράκους στη λίστα των top clubs της Ευρώπης και να τους χαρίσει, ανάμεσα στα άλλα, δύο φορές τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης και 17 φορές τον τίτλο των πρωταθλητών Πορτογαλίας.

Πώς την έκανε τη δουλειά ο Ντα Κόστα; Ξεκίνησε από το βασικότερο: την αλλαγή της νοοτροπίας, του ψυχισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης πόλης, ολόκληρου του κλαμπ. Οταν ανέλαβε την Πόρτο, πριν από περίπου τριάντα χρόνια, ο Ντα Κόστα δεν πήγε κόντρα στο ρεύμα της κατάρας που έριχνε η πόλη προς τον Νότο, προς τη Λισσαβώνα, την πρωτεύουσα και το κατεστημένο της. Εξέλιξε και μεταμόρφωσε αυτό το ρεύμα σε επανάσταση.

Ο Ντα Κόστα προκαλούσε τους πάντες, από τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές μέχρι το τελευταίο στέλεχος της Πόρτο, να αποδείξουν ότι είναι υποτιμημένοι, ότι ο Τύπος κάνει λάθος που δεν τους φωτίζει το ίδιο με τους πρωταγωνιστές της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ, ότι η ποδοσφαιρική κοινωνία τούς αδικεί με την έντονη κριτική και τις απαξιωτικές αναφορές. Και όλες αυτές οι προκλήσεις και οι προτροπές ήταν παντρεμένες με τη «μην ασχολείστε με τη διαιτησία και τις αποφάσεις των κέντρων εξουσίας, αυτή είναι δική μου δουλειά, εσείς αντιμετωπίστε τις ευθύνες σας δίχως δικαιολογίες» στάση του ως παράγοντα.

Ο Ντα Κόστα νοιάστηκε να μεταμορφώσει κάθε μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Ηταν αυστηρός ο Τύπος με την Πόρτο; Αυτό ήταν μια καλή ευκαιρία για να κρατά τον Τύπο μακριά από την Πόρτο. Ηταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που είναι στημένα στην πρωτεύουσα η Πόρτο; Αντιλαμβανόταν την απόσταση ως ευνοϊκή για τη δημιουργία πιο οικογενειακού και ανθρώπινου κλίματος στο εσωτερικό της ομάδας. «Χάρη στην απόσταση εμείς ξεπερνάμε πιο εύκολα, με λιγότερες εντάσεις, τις ήττες. Και έχουμε λιγότερες βεντέτες στην ομάδα, αφού ο Τύπος δεν κάνει βεντέτες τους παίκτες μας», ήταν η λογική του. Ο 72χρονος σήμερα επιχειρηματίας νοιάστηκε να δημιουργήσει ένα επιπλέον κίνητρο στους ποδοσφαιριστές και συγχρόνως να ανοίξει την προοπτική του κλαμπ.

Εδειξε στους παίκτες ότι η Πόρτο θα λειτουργήσει και ως βιτρίνα, ότι οι καλοί θα πωλούνται με προτάσεις που εξασφαλίζονται χάρη στη φροντίδα της ομάδας. Κάπως έτσι κατάφερε να μαζέψει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ για το κλαμπ την τελευταία 5ετία. Δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της Πόρτο, αν σκεφτεί κανείς ότι το έλλειμμά της ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ. Της άλλαξε όμως το επίπεδο, της γέμισε την αίθουσα τροπαίων με κούπες, έκανε περήφανους τους οπαδούς της και γέννησε εκατομμύρια νέους οπαδούς. Δυνάμωσε τόσο το brand name του κλαμπ, που σήμερα οι οικονομικοί αναλυτές του ποδοσφαίρου φτάνουν να αδυνατούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της υπεραξίας που του έδωσε.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται από χθες στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Με πληρέστερο και ποιοτικότερο ρόστερ συγκριτικά με το περσινό, με τον ενθουσιασμό των οπαδών του που αποτελεί την καλύτερη αύρα και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για προετοιμασία, αλλά και με την αίσθηση ότι του χρειάζεται κάτι ακόμη, ένα κερασάκι στις μεταγραφές για να οπλιστεί με την αυτοπεποίθηση και την πίστη ότι έκανε καλά που δήλωσε νωρίς πως φέτος θα πάει για τίτλο. Ο Ζαγοράκης και ο Σάντος έχουν μοχθήσει πολύ για να βάλουν τον ΠΑΟΚ στον δρόμο που βάδισε η Πόρτο για να κατακτήσει την πορτογαλική -και εν συνεχεία την ευρωπαϊκή- κορυφή. Και επειδή μόχθησαν πολύ, οφείλουν στους εαυτούς τους και στο κλαμπ να κάνουν τούτες τις μέρες το καλύτερο, να υπερβούν τις δυνατότητές τους. Διότι η φετινή είναι η πιο καθοριστική σεζόν του εγχειρήματός τους. Αν δεν χάσουν τώρα τον προσανατολισμό τους, ο ΠΑΟΚ αποκλείεται να χάσει τον δρόμο του.

Βασίλης Σαμπράκος

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιο σας/Post Your Comment

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου