Κοινοποιήστε το στο Facebook / Post It To Facebook

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΚΩΣΤΑ ΧΑΛΚΙΑΣ : ΣΤΟΧΟΣ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ , ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ


Τον πρωταθλητισμό ως στόχο του ΠΑΟΚ έθεσε ο Κώστας Χαλκιάς. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ τόνισε ότι θεωρεί τιμή που φοράει το περιβραχιόνιο της ομάδας ενώ σκέφτεται ότι στην Τούμπα μπορεί να πάει ένα πρωτάθλημα και θα ήθελε να αποτελεί μέρος αυτής της ομάδας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Χαλκιά:

- Εγινες αρχηγός μόλις τη δεύτερη χρονιά σου στην ομάδα. Πώς αισθάνεσαι για αυτό;

«Είναι ανάλογα πώς το ερμηνεύει κανείς. Ολοι πρέπει να έχουμε μια ηγετική παρουσία μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και έξω από αυτόν. Από τη στιγμή που είμαστε επιλογές της διοίκησης αλλά και του προπονητή, υπάρχει ένα επιπλέον βάρος στους τρεις αρχηγούς. Κυρίως πρέπει να προστατέψουμε το καλό κλίμα, τη μεταξύ μας σχέση, γιατί αυτό ήταν το σημαντικότερο όπλο μας πέρυσι. Προσωπικά, είναι τιμή μου να φοράω το περιβραχιόνιο του ΠΑΟΚ».

- Θεωρείς ότι ο πήχης έχει ανέβει ψηλά μετά την περσινή σεζόν;

«Από πέρυσι υπάρχει ένας σοβαρός προγραμματισμός, τον οποίο ο ΠΑΟΚ είχε επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσει. Τα πολλά εξωαγωνιστικά προβλήματα του παρελθόντος τον έβγαλαν από τον σωστό δρόμο και έπρεπε να μπει ξανά σε αυτόν. Εγινε μεγάλη προσπάθεια και το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που ανέμεναν όλοι. Ο πήχης σαφώς και ανέβηκε αγωνιστικά, πρέπει η χρονιά που κάναμε να επαναληφθεί, όμως χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους μας. Ολοι περιμένουν περισσότερα από εμάς, όμως αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι πρέπει να επαναλάβουμε τα περσινά και να σταθεροποιηθούμε στις υψηλές θέσεις. Να κάνουμε πρωταθλητισμό. Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τους αρχικούς στόχους. Αν καταφέρουμε κάτι παραπάνω, αυτό θα είναι επιτυχία, δεν θα είναι στόχος. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να είναι μεγάλη ομάδα μόνο σε επίπεδο ιστορίας, κόσμου. Πρέπει και αγωνιστικά να είναι ένα υπολογίσιμο μέγεθος για τις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας».

- Αυτό που έγινε πέρυσι μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει εύκολο;

«Τίποτα δεν είναι εύκολο στο ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα τώρα που έχουμε περισσότερες υποχρεώσεις, αφού μπαίνει στη ζωή μας και το Europa League. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά εμένα μου αρέσουν οι προκλήσεις».

- Ετσι όπως είναι ο ΠΑΟΚ σήμερα, θεωρείς ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα νέο παίκτη να πάρει μόνιμη θέση στην ενδεκάδα;

«Πρώτα από όλα, όσοι είμαστε εδώ το αξίζουμε που βρισκόμαστε στον ΠΑΟΚ. Για εμένα χρήσιμος είναι τόσο ο παίκτης που παίζει τριάντα παιχνίδια όσο και αυτός που θα παίξει ένα. Πέρυσι, ήρθαμε πολλοί νέοι παίκτες, αυτό είχε το ρίσκο του. Πλέον υπάρχει ένας κορμός, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι κάτι το ακατόρθωτο να πάρεις θέση στο αρχικό σχήμα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν δέχομαι από κανέναν μας να περιμένει από την ομάδα να τον βοηθήσει και όχι να βοηθήσει ο ίδιος την ομάδα. Πρέπει να δίνουμε συνεχώς τον καλύτερό μας εαυτό».

- Υπήρξε κάποιο δίδαγμα από πέρυσι;

«Ασφαλώς. Σε μια ομάδα αν δεν υπάρχουν συνοχή, καλό κλίμα και συνεργασία, δεν μπορείς να πας καλά. Κανένας δεν είναι πάνω από την ομάδα και όλα τα παραπάνω μας οδήγησαν σε μια σταθερή πορεία που μας έστειλε ψηλά».

- Φέτος όμως θα τον περιμένουν τον ΠΑΟΚ…

«Και πέρυσι μετά τη 10η αγωνιστική, οι ομάδες μάς περίμεναν έτοιμες. Δεν είναι κάτι που δεν το περιμένουμε».

- Κάποτε είχες μιλήσει για επέκταση της συνεργασίας σου με τον ΠΑΟΚ. Εγινε κουβέντα για αυτό; Το θέλεις, το αντέχεις ψυχολογικά;

«Κουβέντα δεν έγινε, αλλά σίγουρα αντέχω ψυχολογικά. Εχω αλλάξει εντελώς στο συγκεκριμένο θέμα. Από την ώρα που έπαιξα στην Αγγλία, όλα μου φαίνονται διαφορετικά. Χαίρομαι κάθε αγώνα, δεν έχω άγχος, δεν δίνω σημασία σε εξωαγωνιστικούς παράγοντες που κάποτε έδινα. Η επέκταση της συνεργασίας μου είναι θέμα του ΠΑΟΚ και όχι δικό μου. Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω για πολλά χρόνια ακόμη και για αυτό έχω θέσει στόχους και για τον ΠΑΟΚ αλλά και για την εθνική ομάδα».

- Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι;

«Κάθε χρόνο βάζω νέους μακροπρόθεσμους στόχους. Για τον ΠΑΟΚ σκέφτομαι ότι στο μέλλον θα μπορεί να πάρει ένα πρωτάθλημα και θέλω να αποτελώ ακόμη μέρος του. Δεν αναφέρομαι στο τώρα, αλλά στο μέλλον. Για την Εθνική, βεβαίως, στόχος είναι το Μουντιάλ και η γενικότερη συμμετοχή μου σε μεγάλες διοργανώσεις».

- Εχεις ζήσει αρκετά χρόνια τον Βασίλη Γκαγκάτση ως πρόεδρο της ΕΠΟ, μπορείς να σχολιάσεις την εμπλοκή του στα κοινά του ΠΑΟΚ;

«Τον γνωρίζω καλά, όσο μπορεί βέβαια να γνωρίζει ένας διεθνής ποδοσφαιριστής τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Αγάπησε και αγαπά πολύ την εθνική ομάδα, ήταν πάντοτε κοντά στον Ελληνα ποδοσφαιριστή και έχει γνώση του αντικειμένου και του πώς λειτουργεί το ποδόσφαιρο εντός και εκτός συνόρων. Βεβαίως και είναι καλοδεχούμενος από όλους μας».

- Ο ΠΑΟΚ κατηγορείται από διαφόρους για την πρόσληψη Γκαγκάτση…

«Από ποιους και γιατί; Δικηγόρος του δεν είμαι και βρισκόμαστε σε μία χώρα που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δημοκρατία έχουμε, αλλά δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να κατηγορήσω άλλες ομάδες».

- Οι Ελληνες ποδοσφαιριστές μειώθηκαν στον ΠΑΟΚ και μειώνονται γενικότερα. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

«Από τότε που κατακτήσαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μειώνονται και οι Ελληνες παίκτες. Εγώ δεν λέω να μην έρχονται ξένοι, αλλά αυτοί που έρχονται να είναι καλύτεροι από τους δικούς μας. Καλό είναι να προσεχτούν τα δικά μας παιδιά, γιατί σε λίγα χρόνια θα τους κυνηγάμε με το… τουφέκι. Οσο για τους προπονητές, δεν νομίζω πως όταν επιλέγουν παίκτες, βλέπουν την εθνικότητα, αλλά το πρόσωπο. Ο καλύτερος παίζει».

- Μπορείς να σχολιάσεις το θέμα των πολλών αποβολών;

«Είναι ένα θέμα που αφορά τον καθένα προσωπικά. Ποτέ δεν έχω ρίξει την ευθύνη σε ένα συμπαίκτη μου για την κακή του απόδοση. Ολοι έχουμε αυτές τις κακές μας μέρες. Οταν όμως αποβάλλεται κάποιος παίκτης, βλάπτει την ομάδα και όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει στον βωμό των εντυπώσεων, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Τα προσωπικά του καθενός πρέπει να μένουν στην άκρη για να δουλέψουμε σωστά ως σύνολο. Θα υπάρξουν και οι στιγμές που θα τρελαθείς, αλλά όταν το ατόπημα επαναλαμβάνεται, τότε χάνει η ομάδα αγωνιστικά και πλήττεται το προφίλ της. Επίσης, δυσανασχετώ όταν βλέπω τέτοιες ενέργειες να επικροτούνται από τον κόσμο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν πρόβλημα για την ομάδα. Εύχομαι φέτος να κινηθούμε διαφορετικά στο συγκεκριμένο θέμα».

- Ο ΠΑΟΚ κρατάει για 3η χρονιά τον ίδιο προπονητή. Είναι πλεονέκτημα αυτό για την ομάδα;

«Πρέπει ο ΠΑΟΚ να πάρει βραβείο. Εγώ ποτέ δεν είχα τόσα χρόνια σερί τον ίδιο προπονητή. Είναι πολύ θετικό, απλούστατα γιατί ο κ. Σάντος γνωρίζει το πλάνο και κινείται μέσα στα όριά του. Εχει την εμπειρία, έχοντας δουλέψει σε μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, γνωρίζει πώς να συμπεριφέρεται στους παίκτες και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγάλες ομάδες χτίζονται από έναν προπονητή που βρίσκεται καιρό στον πάγκο τους».
Photobucket

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας/Post Your Comment

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου