Κοινοποιήστε το στο Facebook / Post It To Facebook

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ ΑΡΘΡΑ : ΕΛΛΟΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ


Έλλογες αναζητήσεις

Γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε σε μία καπιταλιστική κοινωνία. Από τη στιγμή που ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας για να ανοίξουμε τα φτερά μας και να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον έξω κόσμο αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε πόσο σκληρός είναι αυτός και πόσο αντίξοες είναι οι συνθήκες, ιδίως όταν δεν έχουμε αυτό που τον εξουσιάζει, το χρήμα. Το χρήμα έχει συσσωρευτεί στους λίγους, οι οποίοι κατέχοντας το εξουσιάζουν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Και βέβαια για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, δημιουργούν συνεχώς νέες ανάγκες στην κοινωνία τις οποίες μας πλασάρουν κατάλληλα και κάτω από μία πετυχημένη μάσκα που ονομάζεται μάρκετινγκ, με απώτερο σκοπό να μας ωθήσουν προς αυτές και να μεγαλώσουν έτσι τα κεφάλαια τους. Αρκεί να υπολογίσουμε μέσα στα τελευταία χρόνια πόσα επιπλέον έξοδα έχουν μπει στον καθημερινό μας προϋπολογισμό. Πολυτελή σπίτια, που προσφέρουν όλες τις ανέσεις, αυτοκίνητα, κινητά, υπολογιστές – internet, συνδρομητικά κανάλια και πολλά ακόμα που θα μπορούσα να αριθμώ, είναι μόνο λίγα από αυτά. Και αν σκεφτούμε πόσα από αυτά χρειαζόμαστε πραγματικά στη ζωή μας, τότε ίσως να μείνουμε έκπληκτοι με τα χρήματα που σπαταλάμε άσκοπα καθημερινά. Είναι βέβαια τόσο έξυπνος ο τρόπος που μας τα προωθούν, που πολλοί από εμάς δεν το καταλαβαίνουν.
Το δίλημμα που τίθεται βέβαια είναι το εξής : τι πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος που μεγαλώνει και ζει σε μία τέτοια κοινωνία και που φυσικά δεν ανήκει στην κατηγορία των προνομιούχων;;; Να μείνει πίσω από τις εξελίξεις ή να τις ακολουθήσει αναγκαζόμενος να δουλεύει για να καλύπτει στην ουσία τις ανάγκες που δημιουργούνται καθημερινά;;; Σίγουρα υπάρχει και μία ενδιάμεση λύση. Ένας έξυπνος άνθρωπος θα σκεφτεί πως για να είναι ανταγωνιστικός μέσα σε μια τέτοια κοινωνία θα χρειαστεί να κάνει και έξυπνες επιλογές. Υπάρχει τρόπος λοιπόν να μπορεί να έχει αν όχι όλα, έστω τα περισσότερα αγαθά αρκεί να κάνει σωστή ιεράρχηση των αναγκών του και κατάλληλη διαχείριση των χρημάτων που διαθέτει. Δηλαδή θα κάνει μία σωστή και προσεγμένη έρευνα αγοράς και τελικά θα καταφέρει να βρει ποιοτικά και σχετικά φτηνά προϊόντα για να καλύπτει τις ανάγκες του. Έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει και σπίτι και αυτοκίνητο και κινητό αλλά και οτιδήποτε άλλο θελήσει δαπανώντας το ελάχιστο ποσό.
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τον Π.Α.Ο.Κ. Και όμως έχουν απόλυτη σχέση. Καθώς και το ποδόσφαιρο από τη στιγμή που έχει γίνει επαγγελματικό αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας που ζούμε. Αν αναλογιστούμε πως η κάθε ομάδα που συμμετέχει σε αυτό είναι αντίστοιχα ένας άνθρωπος που ζει και μεγαλώνει μέσα σε μία σύγχρονη κοινωνία τότε μπορούμε να κάνουμε κάποιους παραλληλισμούς. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός λοιπόν είναι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρεύσει σχεδόν όλο το κεφάλαιο αυτής της κοινωνίας και διαμορφώνουν το παιχνίδι ( δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε πως οι μεγαλομέτοχοι των δύο αυτών ομάδων είναι ο Κόκκαλης και ο Πατέρας αντίστοιχα ). Στη θέση του Π.Α.Ο.Κ. βάλτε τον εαυτό σας έναν απλό πολίτη της χώρας δηλαδή. Τι κάνει ο Π.Α.Ο.Κ. σήμερα;;; Ενεργεί έξυπνα όσο έξυπνα θα λειτουργούσε και ο καθένας μας σύμφωνα με το παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω. Έτσι με κατάλληλη διαχείριση του μπάτζετ του έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία ομάδα που και τους καλούς τους ποδοσφαιριστές της έχει και έναν προπονητή στον πάγκο της πολύ καλό σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν και προπονητικό κέντρο έχει στα σκαριά και μάλιστα όταν αυτό ολοκληρωθεί ίσως βάλει πλώρη και για τη δημιουργία του νέου του γηπέδου. Ίσως αυτήν η ομάδα να μην παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα. Ίσως βέβαια κάποια στιγμή να το καταφέρει και αυτό. Όπως και να έχει για εμάς ο κάθε τίτλος που θα κατακτά ο Δικέφαλος θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Καθώς θα γνωρίζουμε πως θα έχει κατακτηθεί με πολύ κόπο. Όπως ακριβώς ο καθένας μας μοχθεί καθημερινά για να φτιάξει το σπιτικό του και δεν το βρίσκει έτοιμο όπως κάποιοι άλλοι. Στο τέλος όμως κάθεται και το καμαρώνει με περηφάνια. Το αίσθημα της ικανοποίησης που νιώθει μέσα του εκείνη τη στιγμή, δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο.
Ποιος στην πραγματικότητα είναι ο ΠΑΟΚ όμως;;; Όπως είπαμε πιο πάνω, Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ. Καθένας από εμάς. Αν αύριο σας πουν ότι έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα μέρος που θα πάτε διακοπές το οποίο θα σας προσφέρει όλες τις ανέσεις αλλά θα αναγκαστείτε να είστε μόνοι σας καθώς είναι πολύ ακριβά όλα εκεί και δεν έχετε χρήματα αρκετά για να πάρετε μαζί σας την οικογένεια σας ή τους φίλους σας, θα πηγαίνατε; Ή θα προτιμούσατε ένα μέρος για διακοπές μαζί με την οικογένεια σας και τους φίλους σας παρόλο που δεν θα είχε ούτε τα ακριβά ξενοδοχεία των 5 αστέρων ούτε τις πισίνες ούτε θα σας προσέφερε μεγάλη χλιδή γενικότερα;;; Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι θα επιλέγατε το δεύτερο. Το πρώτο σίγουρα έχει φτιαχτεί για το κεφάλαιο. Απλά είναι τόσο καλός ο τρόπος που μας το παρουσιάζουν που όλοι μας θα μπαίναμε στο πειρασμό να κάνουμε το πρώτο. Και ας ξέρουμε πως δεν είναι η πραγματική μας ανάγκη. Διότι η πραγματική μας ανάγκη είναι να έχουμε κοντά μας την οικογένεια μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Ακριβώς έτσι είναι και ο κόσμος του Π.Α.Ο.Κ. Έχει την οικογένεια του ( Π.Α.Ο.Κ. ) και δεν πρόκειται να την παρατήσει ακόμα και αν ξέρει πως αυτήν δεν μπορεί να του προσφέρει τα πάντα τη δεδομένη χρονική στιγμή (π.χ. 1 πρωτάθλημα ). Θα είναι δίπλα της ακόμα και όταν αυτή του δίνει λύπες. Επειδή περνάμε πάντα καλά, όταν είμαστε κοντά στην ομάδα μας, άσχετα αν αυτή μας προσφέρει χαρές ή μας κερνάει λύπες. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Αυτό σημαίνει πως Διοίκηση και ομάδα, θα τα δίνουν όλα μέσα και έξω από το γήπεδο όταν θα έχουν τον κόσμο δίπλα τους. Στο κάτω – κάτω λένε πως περνάς καλά οπουδήποτε αρκεί να έχεις την κατάλληλη παρέα ( που για εμάς δεν είναι άλλη από την αγαπημένη μας ομάδα, τον ΠΑΟΚ).


Υ.Γ. οέο-οέο-οέο ΠΑΟΚ για σένα μόνο ζω και αναπνέω, ΠΑΟΚ να ξέρεις πόσο σ’αγαπάω σε λύπες και χαρές σ’ακολουθάω.


By Banis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας/Post Your Comment

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου