Κοινοποιήστε το στο Facebook / Post It To Facebook

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΗΣ ΠΑΕ


Τούρκοι δημοσιογράφοι εντόπισαν την ιστοσελίδα της ποδοσφαιρικής ιστοσελίδας του ΠΑΟΚ στην οποία απεικονίζεται η Αγιά Σοφιά και το θεώρησαν ως προσβολή. Μάλιστα κατήγγειλαν την χρήση της εικόνας του «τζαμιού» από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Έξαλλος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι της Τουρκικής αθλητικής εφημερίδας «Spor Portasi» σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, θεώρησαν την εικόνα της Αγιάς Σοφιάς στο site του ΠΑΟΚ μέγιστη πρόκληση κατά της χώρας τους. Οι Τούρκικες πολιτικές εφημερίδες αναφέρονται σε νέα ελληνική πρόκληση και έκαναν αναφορά στην εικόνα που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο site του ΠΑΟΚ.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τονίζει «Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόκληση κατά των Τούρκων η προβολή της Αγιάς Σοφιάς στην ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ. Όταν η Αγιά Σοφιά είναι εγκαταλελειμμένη και χρησιμοποιείται από τους Τούρκους για επιδείξεις εμπορικών προϊόντων σαν να είναι εμπορικό κατάστημα».
http://www.gazzetta.gr/content/view/43466/2/

Π.Α.Ο.Κ.
Πανθεσαλλονίκειος
Αθλητικός
Όμιλος
Κωνσταντινουπολιτών


O ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης - το Πέρα. Η ανάγκη των Ρωμιών να εκφράσουν και να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό τους μέσα στην Τουρκία, τους ώθησε στη δημιουργία του εν λόγω σωματείου. Το 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη δραματική προσφυγιά των Ρωμιών της Ιωνίας - αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας - οι Ρωμιοί της Πόλης μετονομάζουν το Σωματείο τους από Ερμή σε Περακλούμπ, σύμφωνα με το καινούργιο Σύνταγμα που θεσπίζεται από τον Κεμάλ. Παρόλο το πλήγμα που δέχεται ο Ελληνισμός - ο οποίος αναγκάζεται να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς εγκαταλείποντας τις πατρογονικές του κοιτίδες - η Περακλούμπ δίνει τις μάχες της και τις κερδίζει όσο υπάρχουν Ρωμιοί στην Πόλη. Σαρώνει τα Κύπελλα, αποδεικνύοντας ότι αν και μειονότητα οι Ρωμιοί εξακολουθούν να έχουν ηχηρό παρόν στον αθλητικό τομέα. Αυτό όμως δεν κρατάει για πολύ και οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών, τα επονομαζόμενα «Πολιτάκια». Εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη και εν έτει 1926 ιδρύουν τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.), κρατώντας τα σύμβολα της κραταιάς ρωμιοσύνης - το Δικέφαλο του Βυζαντίου - αλλά για χρώματα διαλέγουν το πένθιμο μαύρο (για να συμβολίζει την τραγική ιστορία της Ρωμιοσύνης) αλλά και το αισιόδοξο λευκό που θα τους άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον - και θα συμβόλιζε τον αγώνα για το αύριο και τις νίκες που θα κατακτούσαν. Αυτή η ιστορία τον καθιστά ουσιαστικά ως ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία με βαριά παρακαταθήκη ιστορίας!

9 σχόλια:

  1. ETSI RE PAOKARA.NE THIMIZEIS SE OLOUS APO POU IRTHAME K POIOS EKENE AYTON TON PANEMORFO NAO!AYTO EINAI PAOK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. den exigise kaneis stous malakes oti oloi emeis mename ekei gia polla xronia....kai opos episis tha xanagirisoume ekei oste 0 dikefalos aetos mas na anixi xana ta ftera tou....OYK 145

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω γιατί στο δικό μου φτωχό μυαλουδάκι, η ανακίνηση αυτού του θέματος από τους γείτονες μας, μου φαίνεται παντελώς προκλητική. Υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αγνοώντας αδιαμφισβήτηττα ιστορικά γεγονότα όπως: 1) Η ΑγιαΣοφιά είναι τούρκικο δημιούργημα; 2) Το σωματείο του ΠΑΟΚ δεν είναι δημιούργημα κατοίκων της Κων/πολης που μετοίκησαν παρά την θελησή τους μετά απο βιαιότητες και εξαναγκασμό από το τουρκικό καθεστώς της εποχής;
    Πόσα θέλουν να να μας τρελάνουν; Άθλιοι υποκριτές και συνεχιστές των βαρβαρικών μεθόδων, εξ΄ ανατολών γείτονες! Βρε Ούστ..! Κάφροι..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω γιατί στο δικό μου φτωχό μυαλουδάκι, η ανακίνηση αυτού του θέματος από τους γείτονες μας, μου φαίνεται παντελώς προκλητική. Υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αγνοώντας, προκλητικά, αδιαμφισβήτηττα ιστορικά γεγονότα όπως οτι: 1) Η ΑγιαΣοφιά είναι τούρκικο δημιούργημα; 2) Το σωματείο του ΠΑΟΚ δεν είναι δημιούργημα κατοίκων της Κων/πολης που μετοίκησαν παρά την θελησή τους μετά απο βιαιότητες και εξαναγκασμό από το τουρκικό καθεστώς της εποχής;
    Πόσα θέλουν να να μας τρελάνουν; Άθλιοι υποκριτές και συνεχιστές των βαρβαρικών μεθόδων, εξ΄ ανατολών γείτονες! Βρε Ούστ..! Κάφροι..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ante gamithite re kolotoyrki, pou zitate ke ta resta. PAOKARA!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιο σας/Post Your Comment

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου