Κοινοποιήστε το στο Facebook / Post It To Facebook

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ ΑΡΘΡΑ:ΕΝΑΣ ΓΥΡΟΣ ΠΑΟΚ,ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ


Το μισό του μισού πρωταθλήματος, τελείωσε. Ο ΠΑΟΚ είναι 3ος με 28 βαθμούς, δύο λιγότερους, απ΄ όσους είχε μαζέψει πέρσι τέτοια εποχή, πέντε περισσότερους από τον 4ο, οχτώ λιγότερους από τον 2ο και δέκα λιγότερους από τον 1ο.

Άλλοι είναι ευχαριστημένοι, άλλοι όχι. Ο Σάντος είπε στο Ηράκλειο ότι ο φετινός ΠΑΟΚ άξιζε να έχει 5-6 βαθμούς παραπάνω. Δεν έχει και μεγάλο άδικο, αν σκεφτεί κανείς το «ριφιφί» της Νέας Σμύρνης ή τον Σταθόπουλο, που δεν είδε ούτε ένα από τα τρία πέναλτι, που είδαν όλοι οι υπόλοιποι στην Τρίπολη.

Αν είχε λίγους βαθμούς παραπάνω, ίσως το πρωτάθλημα να είχε λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με τα «αν», βέβαια, όπως είναι γνωστό, κανείς δεν έγραψε ιστορία, ούτε είναι αυτό το αντικείμενό μας. Άλλωστε, την φετινή εξέλιξη του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να την αποτυπώσει κανένας αριθμός.

Μαθηματικά μπορεί να υστερεί σε σχέση με πέρσι, όμως στην πραγματικότητα, ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μια καλύτερη ομάδα. Πέρσι ακολούθησε ένα συγκεκριμένο μονόχνωτο στυλ παιχνιδιού. Το ζητούμενο ήταν απλά οι βαθμοί, με κάθε τρόπο. Μετά από χρόνια στη σφαλιάρα, ο ΠΑΟΚ ήθελε να εξοικιωθεί με το «πρέπει να κερδίζω κάθε Κυριακή», ήθελε να του γίνει τρόπος ζωής το ότι «η βαθμολογική απώλεια δεν είναι αποδεκτή». Το κατάφερε.

Φέτος, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αλλάξει στυλ. Στις καλοκαιρινές μεταγραφές, γέμισε το ρόστερ του, δημιούργησε μία καλύτερη ισορροπία «ενδεκάδας - πάγκου», με στόχο να κρατήσει την περσινή εξαιρετική αμυντική λειτουργία, αλλά να παίξει λίγο περισσότερο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Κι αυτό το κατάφερε. Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, ο ΠΑΟΚ δέχτηκε 8 γκολ σε 15 ματς και στα τελευταία παιχνίδια, ο αντίπαλός του, του κάνει με το ζόρι μία ευκαιρία. Σ΄ ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, είναι προφανές, ότι ο ΠΑΟΚ παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο. Κυκλοφορεί τη μπάλα καλύτερα, έχει ιδέες στο παιχνίδι του, κάνει περισσότερες ευκαιρίες.

Παράλληλα, μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία ομαδικής βελτίωσης, εξελίσσονται και οι παίκτες του, λειτουργώντας σ΄ ένα αγωνιστικό καλούπι. Για παράδειγμα, ο Αραμπατζής άρχισε να ανεβαίνει πολύ, μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας, ο Λίνο βρίσκει τα πατήματά του μέσα στην ομάδα και εξελίσσεται με σημαντικό κρίκο, ο Βιτόλο το ίδιο, ο Γκαρσία το ίδιο, ο Ίβιτς κάνει... παιχνιδάρες, ο Βιεϊρίνια εξελίσσεται σε αστέρι πρώτου μεγέθους. Σταδιακά, ο ΠΑΟΚ γίνεται καλύτερη ομάδα και οι παίκτες του γίνονται καλύτεροι παίκτες. Κι όλα αυτά, δεν μπορούν να τα αποτυπώσουν οι αριθμοί.

Ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει σιγά-σιγά, γιατί απλά δεν έχει τα χρήματα να μεγαλώσει απότομα. Χρόνο με τον χρόνο βάζει πράγματα και μεγαλύτερη ποιότητα στο παιχνίδι του, γίνεται μία ομάδα εμπιστοσύνης, που οι οπαδοί της, δεν έχουν κανένα λόγο να τη φοβούνται. Είναι μια ομάδα, που σχεδόν ποτέ δεν μπλοκάρει.

Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου. Τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον ΠΑΟΚ; Έχω την αίσθηση ότι όποιος ασχοληθεί με τα νούμερα, μάλλον θα χάσει το δάσος. Ο ΠΑΟΚ κάνει δεύτερη συνεχόμενη σεζόν σε υψηλό επίπεδο (από τότε είχε να ξανασυμβεί, βαριέμαι να το ψάξω...) και θα συνιστά επιτυχία, αν αντί να κατεβάσει στροφές, καταφέρει να γίνει ακόμη καλύτερη ομάδα. Να μη χάσει ότι καλό έχει σε φάση άμυνας, να βελτιωθεί περισσότερο σε φάση επίθεσης. Ήδη έχει προσθέσει στο ρόστερ του κι έναν παίκτη (Κριστιάνο), που έχει τις συστάσεις να κάνει το αριστερό του άκρο το ίδιο επικίνδυνο με το δεξί. Όπως έχουμε ξαναπεί, άλλωστε, από τον ΠΑΟΚ λείπει ακόμη λίγη περισσότερη ποιότητα σε ατομικό επίπεδο.

Ο κόσμος εδώ περιμένει Κύπελλο και ίσως Τσάμπιονς Λιγκ. Το Κύπελλο είναι ο θεσμός της συγκυρίας. Μια κακή μέρα, σε πετάει έξω (Ολυμπιακός στις Σέρρες), δυο καλές μέρες και δυο καλές κληρώσεις σε πάνε τελικό. Γι΄ αυτό και καμιά σοβαρή ομάδα, που ξέρει τις της γίνεται, δεν βάζει στόχο το καλοκαίρι την κατάκτηση του Κυπέλλου. Αν της έρθει, καλώς. Όσο για το Τσάμπιονς Λιγκ, αν ζούσαμε στη Σουηδία, μπορεί. Για τον φετινό ΠΑΟΚ μου φαίνεται κάτι σχεδόν αδύνατον. Στα πλέι οφ θα ανταγωνιστεί έναν εκ των Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό και δεν είναι ακόμη καλύτερός τους. Εξωγήινες ομάδες δεν είναι, κάθε άλλο, αλλά με άγγλους διαιτητές το συζητούσαμε.

Αν ο Σάντος και η διοίκηση είχαν το δικαίωμα να είναι τόσο ειλικρινείς, είμαι βέβαιος ότι θα ήθελαν πως ο στόχος είναι να τερματίσει ο ΠΑΟΚ εκεί που είναι σήμερα. Σ΄ αυτή τη θέση, που δίνει το δικαίωμα να παίξεις πρώτο ματς στις 20 Αυγούστου. Το ότι φέτος αναγκάστηκε να παίξει 30 Ιουλίου είναι η πηγή του κακού (η Λάρισα που έπαιξε 2 εβδομάδες νωρίτερα, κινδυνεύει με φούντο), για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ άργησε να βρει την ταυτότητά του, έχασε βαθμούς κι έχασε για ένα διάστημα και την ηρεμία του.

Τερματίζει, λοιπόν, στην πρώτη θέση, που οδηγεί στο Europa League, φεύγει διακοπές στις 15 Μαίου, επιστρέφει τέλη Ιουνίου, παίρνει έναν - δύο παίκτες μεγάλης ποιότητας, τους πάει ο Σάντος είκοσι μέρες στην Ολλανδία, τους κάνει ομάδα, επιστρέφουν στην Ελλάδα και... τα λέμε.

Γιώργος Κουβεντίδης (http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=17250&subid=2&pubid=6699953)

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιο σας/Post Your Comment

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου